Triage. Hogyan kell ejteni és egyáltalán mi az?

TRIAGE. HOGYAN KELL EJTENI ÉS EGYÁLTALÁN MI AZ?

 Aki járt már sürgősségi/baleseti osztályon, azt a szót is hallotta, hogy triage. És arra is van esély, hogy nem értette. Engem szokott zavarni, ha valamit nem értek, és látok rá esélyt, hogy más is van ezzel így. Nekik szól ez a rövid kis bejegyzés. Aki pedig hosszabban szeretne olvasni a triage rendszer(ek)ről, annak ajánlom a google.com-ot 🙂

Szóval röviden: a triage-t triázsnak kell ejteni. És nagyon egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy a kórházba érkező járóbetegeket a Sürgősségi Osztály besorolja azon szempont alapján, hogy milyen gyors ellátást igényelnek. Ebből következik, hogy az ellátás nem érkezési, hanem sürgősségi sorrendben zajlik. Ez egyébként gyermekekre és felnőttekre egyaránt igaz.

És hogy miért fontos mindez? Miért lenne jó, ha minden beteg tudna róla?

Elsősorban azért, mert akkor mindenki tisztában lenne azzal, hogy ez a rendszer éppen a beteg gyermekek érdekeit szolgálja. Ez nagyon fontos! Nem azért kerül sorra hamarabb valaki, mert kivételezett, hanem azért, mert súlyosabb a sérülése és gyorsabb ellátást igényel.

Ha ezt elfogadjuk, akkor egy könnyebb sérülés esetén türelmesebben, nagyobb nyugalommal várhatjuk ki a sorunkat. Súlyosabb sérülésnél pedig bízhatunk benne, hogy a megfelelő időben kerülünk sorra.

Aki velem együtt fontosnak tartja a triage rendszer megértését, terjessze az információt! 🙂