A gyermektraumatológia

A GYERMEKTRAUMATOLÓGIA

Mivel foglalkozik a gyermek-balesetisebész szakorvos?

Nagyon egyszerű: minden olyan kóros állapot gyógyításával, ami sérüléshez köthető.

Ez a kóros állapot lehet zúzódás, törés, porcleválás, idegentest a szövetekben, vagy éppen egy seb, sebgyulladás. Súlyosabb esetben pedig a belső szervek, az erek, az idegek vagy az inak sérülése, roncsolódása.

Szintén a gyermektraumatológus tevékenységi körébe tartozik azon kóros állapotok gyógyítása, melyek nagy valószínűséggel sérüléshez fognak vezetni.
Ide tartoznak például bizonyos statikai eltérések, melyek térdkalácsficamot okozhatnak – és gyermekkorban meglehetősen gyakran okoznak is.
Egy másik tipikus eset, amikor egy nagyra növő csontciszta meggyengíti a csont falát, ami a csont töréséhez vezethet.

Előfordul, hogy – különböző okokból kifolyólag – egy sérülés nem tökéletesen gyógyul meg. Amennyiben szakmailag lehetséges javítani ezen állapoton, ezt a beavatkozást is a gyermektraumatológus végzi el.

Miért van szükség külön gyermek-balesetisebészre?

A gyermekek csontrendszere különbözik a felnőttekétől, más szerkezetűek, mint a felnőttek teljesen kifejlődött csontjai. Ennek a speciális felépítésnek köszönhető, hogy a gyerekek tudnak nőni.
És ebből a szerkezeti különbségből adódik az is, hogy léteznek csak a gyermekkorra jellemző sérülésformák is. Ezeket a speciális sérüléseket más szakmai elvek mentén gyógyítjuk, mint a felnőtt csont ugyanazon részén létrejött töréseket. Ezért szükséges különbséget tenni felnőtt- és gyermektraumatológus között.