Típusos kórképek

TÍPUSOS KÓRKÉPEK

Mik a leggyakoribb kézsebészeti betegségek gyermekkorban?

Összenőtt ujjak

Lényege, hogy a gyermek ujjai – leggyakrabban a középső és a gyűrűs – a magzati fejlődés során nem válnak szét. Ezért helyesebb nem szétvált ujjaknak hívni ezt az elváltozást, hiszen nem összenövésről van szó.
Fontos tudnivaló, hogy a műtét során szinte mindig bőrhiány keletkezik a szétválasztott ujjakon, melyet máshonnan (alkar, felkar vagy könyökhajlat) eltávolított bőrlebennyel fedünk.

Kettős hüvelykujj

Ennél a kórképnél a hüvelykujj egésze vagy egy része duplán fejlődik ki. Az, hogy melyik részt kell eltávolítani, néha evidens, némely esetben azonban csak a kéz későbbi tökéletes működését biztosító szempontok alapján dönthető el. Az összenőtt ujj műtétjével ellentétben itt bőrátültetésre nem kell számítani.

Pattanó ujj

A gyermek ujjának mozgása közben egy pillanatnyi megakadás, majd továbbugrás észlelhető. Elhanyagolt esetben az ujj vagy hajlított, vagy nyújtott helyzetben rögzül, nem lehet mozgatni. Megoldása egy rövid beavatkozás, mely az ujj tövénél elhelyezkedő kis sebbel jár. Kiújulásra nem kell számítani.

Ganglion

A kéz típusos helyein, leggyakrabban a csukló kézháti oldalán elhelyezkedő fájdalmas duzzanat. Megjelenését sérülés nem előzi meg, nagyságát változtathatja. Szakszerű eltávolítás után is 10% a kiújulási esély.

Gyulladások

Azért érdemes ezzel a problémakörrel külön foglalkozni, mert általában egy banális (pl. manikűr) sérüléssel indul. A szülők sem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, azonban az esetek egy részében pár nap alatt súlyos kézfertőzés alakulhat ki, mely műtétet, esetleg műtéteket vagy maradandó károsodást vonhat maga után. Ezért a kézen létrejött minimális sérüléseket is célszerű szakembernek megmutatni.